Over het koor

Het Schütz Projectkoor te Bilthoven is in 2000 opgericht op initiatief van enkele toenmalige medewerkers van het RIVM. De vaste kern van het koor bestaat uit ongeveer 20 geoefende zangers, per project uitgebreid tot 25 à 35 personen. Er wordt, beginnend in het najaar, ca. drie maanden aan een programma gewerkt. Halverwege dit traject wordt veelal een workshop gehouden die gegeven, vaak door iemand met ervaring en expertise in het betreffende repertoire. Elk project wordt minstens tweemaal uitgevoerd, een keer in Utrecht (in Pieterskerk of  Geertekerk) en een keer in onze ‘thuisbasis’ de Oosterlichtkerk (voorheen Opstandingskerk genaamd). Soms is er nog een derde uitvoering in de regio. De projecten beginnen eind september, de uitvoeringen vinden vroeg in het nieuwe jaar plaats.

Het Lux Æterna project dat begin 2019 werd uitgevoerd  was helaas het laatste dat onder leiding stond van medeoprichter Pieter Kramers. We hebben in Leonard van Goudoever een interim dirigent gevonden. Hij leidt samen met podiumkunstenaar Stef van den Eijnden het huidige (2019-20) project Ach, m’n ziel is louter klanken. Het koor repeteert op dinsdagavond in de Oosterlichtkerk (voorheen Opstandingskerk), Bilthoven.

Heb je interesse om mee te zingen met een volgend project van ons koor?
Stuur dan een berichtje naar info@schutzprojectkoor.nl.

Uitvoering van het Beatus Vir project op 5 februari 2017 in de Opstandingskerk te Bilthoven (foto Frans Poot).

Pieter Kramers was één van de initiatiefnemers van het eerste project in 2000 en leidde het Schütz Projectkoor tot 2019.  Het koor startte zijn eerste project met de Musikalische Exequien van naamgever Heinrich Schütz. Ieder jaar wordt een thema gekozen. Zie bij Vorige projecten voor het volledige overzicht. In 2003/2005 was het thema het Requiem van Benedetto Marcello, dat in Nederland niet eerder ten gehore was gebracht. In 2007 was het oude en moderne Franse muziek, waarmee ook een concertreis naar Letland (Riga) werd gemaakt. Samen met het Zeister Kamerkoor werd in 2008 de dubbelkorige mis van Marc-Antoine Charpentier uitgevoerd.

In 2010 bestond het Schütz Projectkoor 10 jaar. Bij deze feestelijke gelegenheid werd een Mozartprogramma samengesteld, en voerde het koor samen met het UMA Kamerorkest de Grote Mis in c klein uit.

Het vijftiende project, Liefde en Troost,  was een feestelijk jubileum en werd uitgevoerd begin 2016.  We grepen hiervoor terug op de Musikalische Exequien, maar bezongen ook de liefde op teksten uit Hooglied, in diverse zettingen. Eén daarvan was speciaal voor ons geschreven door de Utrechtse componist Wouter van Belle.

In 2018 had het koor, als onderdeel van het project Rondom de Oostzee, een Nederlandse première met het prachtige Vinternatten van de Finse componist  Juhani Komulainen. Het programma werd onder grote belangstelling eveneens uitgevoerd in Coesfeld, de zustergemeente van De Bilt in Duitsland.

Bij Lux Æterna, het afscheidsproject van Pieter Kramers, werd groot uitgepakt met o.a. het prachtige Requiem van Michael Haydn.

In de zomer van 2019 ondersteunde het koor het muziektheaterstuk Mariecken uit Nijmegen van Theater in ’t Groen, uitgevoerd op het voormalig RIVM terrein in Bilthoven.

Voor meer cultureel aanbod, zie cultuurindebilt.nl.