Over het koor

Het Schütz Projectkoor te Bilthoven is in 2000 opgericht op initiatief van enkele toenmalige medewerkers van het RIVM. De vaste kern van het koor bestaat uit zo’n 24 geoefende zangers, per project uitgebreid tot zo’n 32 personen. Onder leiding van onze (per 2020 nieuwe) dirigent Martin Kuijlenburg wordt er ca. drie maanden gewerkt aan het programma, met repetities op dinsdagavond in de Oosterlichtkerk (voorheen Opstandingskerk genaamd), Bilthoven. Elk project wordt minstens tweemaal uitgevoerd, een keer in Utrecht en een keer in onze ‘thuisbasis’ de Oosterlichtkerk (voorheen Opstandingskerk genaamd). Soms is er nog een derde uitvoering in de regio. De projecten beginnen eind september, de uitvoeringen vinden vroeg in het nieuwe jaar plaats.

Heb je interesse om mee te zingen met een volgend project van ons koor?
Stuur dan een berichtje naar info@schutzprojectkoor.nl.  Vooral tenoren en bassen zijn welkom.

Oprichter en dirigent Pieter Kramers bij het afscheidsproject "Lux Æterna", Geertekerk Utrecht, 10 februari 2019
Oprichter en dirigent Pieter Kramers bij het afscheidsproject “Lux Æterna”, Geertekerk Utrecht, 10 februari 2019

Pieter Kramers was één van de initiatiefnemers van het eerste project in 2000 en leidde het Schütz Projectkoor tot 2019.  Het koor startte zijn eerste project met de Musikalische Exequien van naamgever Heinrich Schütz. Ieder jaar wordt een thema gekozen; zie bij Vorige projecten voor het volledige overzicht. In 2003/2005 was het thema het Requiem van Benedetto Marcello, dat in Nederland niet eerder ten gehore was gebracht. In 2007 was het oude en moderne Franse muziek, waarmee ook een concertreis naar Letland (Riga) werd gemaakt. Samen met het Zeister Kamerkoor werd in 2008 de dubbelkorige mis van Marc-Antoine Charpentier uitgevoerd.

In 2010 bestond het Schütz Projectkoor 10 jaar. Bij deze feestelijke gelegenheid werd een Mozartprogramma samengesteld, en voerde het koor samen met het UMA Kamerorkest de Grote Mis in c klein uit.

Het vijftiende project, Liefde en Troost,  was een feestelijk jubileum en werd uitgevoerd begin 2016.  We grepen hiervoor terug op de Musikalische Exequien, maar bezongen ook de liefde op teksten uit Hooglied in diverse zettingen, waaronder één in opdracht geschreven door de Utrechtse componist Wouter van Belle.

In 2018 had het koor, als onderdeel van het project Rondom de Oostzee, een Nederlandse première met het prachtige Vinternatten van de Finse componist  Juhani Komulainen. Het programma werd onder grote belangstelling eveneens uitgevoerd in Coesfeld, de zustergemeente van De Bilt in Duitsland.

Bij Lux Æterna, het afscheidsproject van Pieter Kramers in 2019, werd groot uitgepakt met o.a. het prachtige Requiem van Michael Haydn.

In de zomer van 2019 ondersteunde het koor het muziektheaterstuk Mariecken uit Nijmegen van Theater in ’t Groen, uitgevoerd op het voormalig RIVM terrein in Bilthoven.

Voor meer cultureel aanbod, zie cultuurindebilt.nl.